Bilinçli farkındalık (mindfulness) temellerini budist felsefeden, 2,600 yıldan fazla bir süredir var olan mindfulness, köklerini Gautama Buddha tarafından oluşturulan meditasyon uygulamalarından alır. Mindfulness, yaşadığın anı kendinde ve etrafında gerçekleşenleri olduğu gibi fark etmektir. Algılarını yeterince açıp zihinden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, kısacası gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla kalabilme durumudur.

Mindfulness için insanda eskiden beri olan doğal bir yetenek diyebiliriz. Ancak zamanla edindiğimiz farklı alışkanlıklar ve davranışlarla insanın bu yeteneği git gide zayıflamıştır. Mindfulness özelliğimiz geliştikçe zihnin berraklığı artar, yaşadıklarımız ve amaçlarımız netlik kazanır. Bilinçli farkındalığımız gelişir. Böylece hayattaki amacımızı, bizi dönüştürecek davranışları fark etme şansı yakalarız. Bu anlar, bazen fark etmediğimiz bir güzelliği, huzuru yakalamamıza bazen ise hayatımızdaki zorlukları, stresli anları daha iyi yönetmemize neden olur.

Mindfulness Ne İşe Yarar?

Mindfulness kişisel yaşam kalitesinin artmasına, kişilerin kendilerine yardım edebilmesine, şefkat duyabilmesine, zorlu deneyimleri kabul edebilmesine ve yaşamı merakla incelemesine olanak sağlar.  Mindfulness egzersizleri ile kişilerin günlük stres düzeylerini düşürerek kronik rahatsızlıkları, kanser gibi hastalıkları, beden ağrılarını rahat bir şekilde geçirmeleri sağlanır. Bağımlılık çeken, öğrenme güçlüğü bulunan kişilerin bu meditasyonlar sayesinde odaklanması kolaylaşır. Kaygı, öfke gibi duygularla anda kalabilme becerisi gelişirken, zorluklarla yaşayabilmek, deneyimleri farklı ele almak, kişiler için mümkün olur. 

Mindful Meditasyon

Mindful meditasyon herhangi bir yerde yapılabilir. Otobüste, metroda veya matın üstünde oturarak, ayakta veya uzanarak nefes takip edilerek, meditasyona başlanabilir. Zihin her uçuştuğunda, başka bir yere gittiğinde, bir düşünce geldiğinde, nazikçe yeniden nefes takip edilir. Meditasyon için uzmanların hazırladıkları ses kayıtlarından da yola çıkılabilir. Günde ortalama 10 dakikalık bir mindful meditasyon rutininin, kişinin yaşam kalitesine etki ettiği ve düzenli meditasyon yapıldığında da uzun süreli çalışmalar beyindeki aktiviteyi işaret eden gri hücre sayısının arttığını ifade eder. Mindfulness egzersizleri, bir kas gibi farkındalığı geliştirmek için çalışır. Bir anda değil, deneyerek, odaklanarak, çalışarak ve egzersizleri yaparak kas, yani farkındalık gelişir.